5 sfaturi pentru a-ți regăsi echilibrul alimentar

Cum iti poti schimba comportamentul fata de alimente?

Vrei sa adopti un mod de viata sanatos si sa iti schimbi obiceiurile? Te intrebi cum sa iti modifici comportamentul fata de alimente pentru a regasi echilibrul alimentar? Iata in acest caz 5 sfaturi practice pentru a regasi o alimentatie echilibrata in viata de zi cu zi.

Respecta piramida alimentelor.

Piramida alimentelor reprezinta un punct de referinta foarte practic care iti permite sa intelegi care sunt principiile unei alimentatii echilibrate. Acest « instrument » iti va permite sa cunosti care este ierarhia alimentelor si care este clasamentul care iti va permit sa distingi intre:
– alimentele de favorizat.
– alimentele de consumat cu moderatie.
– care sunt alimentele de consumat din cand in cand doar.

In aceasta piramida, in mod normal, fructele si legumele ocupa un rol foarte important. In general, alimentele de privilegiat sunt legumele proaspete de cosnumat coapte sau sub forma de suc, cerealele integrale si alternativele vegetale la proteinele animale.

Schimba-ti obiceiurile pentru a regasi echilibrul. Atunci cand vrei sa iti schimbi comportamentul alimentar, trebuie sa iti regandesti in totalitate obiceiurile alimentare. Pentru a regasi o stare de bine este esential sa ai o alimentatie echilibrata. Nu trebuie neaparat sa mananci mai putin sau sa te privezi, ci sa incerci sa iti asculti mai bine corpul si nevoile.

In acest caz, numeroase tehnici iti pot veni in ajutor. Poti folosi farfurii mai mici pentru a consuma mai putine alimente. Poti inceta sa mai cumperi alimente nesanatoase. Sau sa nu lasi lucrurile nesantoase la vedere. Si cel mai important- asculta-te sa vezi cu adevarat daca iti este foame sau pur si simplu ai o pofta mai gurmanda.

Gaseste echilibrul alimentar si adapteaza-ti meniurile. Atunci cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa si echilibrata, exista anumite reguli de care sa tii cont care trebuie sa fie totusi adaptate obiceiurilor tale si situatiei tale. Regimul tau alimentar ar trebui sa fie gandit in functie de:
– nevoile tale care sunt diferite in functe de varsta, de sex, de starea de sanatate si de practicarea sau nu a unei activitati fizice.
– apetit, care difera in functie de individ.
– modul de viata, fie sedentar, fie mai activ, etc.
– de gusturile tale in mod evident. Daca toata lumea iti spune ca spanacul este bun pentru sanatate, degeaba daca nu iti place. Daca nu iti place, nu manca si gata.
Nu mai consuma alimentele transformate pentru a-ti regasi echilibrul. Prea dulci, prea sarate, prea grase, aceste alimente nu ne fac bine. Deci in loc sa cumperi sucurile prea dulci de la supermarket sau supele gata preparate, poti incerca sa le prepari chiar tu la tine acasa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?