A trăi cu Alzheimer – memorie, emoții, îngrijire a pacientului

Boala Alzheimer este o patologie progresivă, starea pacientului se înrăutățește de-a lungul timpului, dar evoluția bolii variază în mare măsură în funcție de vârsta primelor manifestări. Pentru unii oameni, manifestările bolii apar în ultimii trei până la cinci ani de viață, în timp ce alții au probleme de memorie, dificultăți în auto-îngrijire, orientare în spațiu, emoții negative, dificultăți în comunicare, care sunt marcate de mult timp. Toți pacienții au nevoie de asistență și îngrijire din partea membrilor familiei sau a asistenților sociali, medici.

Boala Alzheimer: modificările de viață așteptate

Primele manifestări ale bolii pot să apară treptat, după 70-75 de ani și chiar mai târziu. În caz de identificare a bolii Alzheimer, pacientul are nevoie de exerciții fizice și activități sociale cât mai mult timp posibil, precum și o nutriție adecvată, sănătoasă, menținerea sănătății somatice și asigurarea unui mediu sigur, o îngrijire adecvată. În astfel de condiții, pacientul poate trăi mulți ani.

Când o persoană se îmbolnăvește, fie că este o bronșită sau o răceală, ea știe că se va simți mai bine și va reveni la viața obișnuită în aproximativ o săptămână. Boala Alzheimer, insa este o patologie complet diferită. Pacientul nu va fi niciodată vindecat, astfel încât boala poate schimba starea generală, poate face ajustări ale vieții în multe feluri. 

Caracteristicile bolii: schimbări progresive

Problemele de nivel fizic și mental, care sunt cauzate de boala Alzheimer, se formează treptat, schimbă constant dispoziția, comportamentul, emoțiile unei persoane. Aceste schimbări pot reduce stima de sine. Dacă vă simțiți rău, observând schimbări negative, puteți prefera izolarea și indepartarea de prieteni și evenimente sociale.

Boala afectează capacitatea de deplasare, de desfășurare a activităților familiare, comunicarea cu oamenii. Tulburările de conștiință, problemele de memorie, precum și încălcarea judecăților și dezorientarea pot duce la ajustări în activitățile familiare și la schimbarea mediului. Pe măsură ce boala progresează, pacientul are nevoie de îngrijire externă și monitorizare vigilentă. Anumite sarcini destul de familiare pot deveni dificile, necesită mai mult timp pentru a fi finalizate. Pacientul poate avea nevoie de sprijinul “jumătătii” sale, al rudelor sau al lucrătorilor sociali.

Stresul și emoțiile negative: o reacție legitimă

Când viața pacientului se schimbă semnificativ, el poate simți o pierdere de control, poate experimenta emoții negative și se îngrijorează mai mult despre incertitudinea cu privire la viitor. Stresul poate provoca probleme de sănătate suplimentare și afectează modul în care o persoană tratează viața. Stresul permanent poate fi frustrantt, provoacă furie, lipsă de speranță, emoții negative și, uneori, duce la depresie (apariția acestuia poate agrava simptomele bolii). Omul însuși nu este singurul care suferă de boala lui. Membrii familiei, desigur, sunt, de asemenea, influențați de schimbările constante în sănătatea celui iubit, de asemenea, se confruntă cu sentimente și emoții conflictuale.

Boala Alzheimer, ca multe alte afecțiuni cronice, afectează pacientul fizic și mental. Este important să înțelegeți că această problemă apare în multe familii și puteți găsi ajutor și asistență, inclusiv comunități online.

Ajutor în îngrijire, consiliere, sprijin

Adesea oamenii nu ajută, deoarece se simt vinovați, rușinați sau jenați. Primind ajutorul necesar, pacientul se poate simți mai bine și oamenii care îl îngrijesc, îi pot face viața mai ușoară pentru acesta și pentru ei însuși. Intervenția timpurie va face față multor efecte ale unei boli cronice. Abilitatea de a face față stresului va contribui la menținerea unei perspective pozitive fizice, emoționale și spirituale asupra vieții. Dacă aveți depresie, medicul dumneavoastră poate prescrie medicamente suplimentare. Deși în prezent nu există medicamente pentru boala Alzheimer, îngrijirea cuprinzătoare și îngrijirea medicală pot prelungi viața și o pot face mai confortabilă. Activitatea fizică, nutriția adecvată, comunicarea cu oamenii îi ajută pe pacienti să lupte împotriva bolii, reducand manifestările sale severe.

Probleme de memorie, tulburări de vorbire, autoservire

Grija pentru cineva drag, care suferă de boala Alzheimer, creeaza multe probleme pentru persoanele care il ingrijesc, mai ales pe masura ce boala progresează, memoria suferă si abilitatea pacientului de a comunica in mod corespunzator scade. Modificările din creier care sunt tipice bolii Alzheimer pot duce la pierderi de memorie, gândire imprevizibilă și comportament neobișnuit. Pacientul poate fi îngrijorat de membrii familiei, de apropiați sau de prieteni, care din cauza problemelor de memorie pe care nu le recunoaște, se pierde în situații care diferă de evenimentele zilnice obișnuite. El poate începe să se rătăcească fără rost, să devină agresiv, iritat și zgomotos. 

În unele cazuri, problemele comportamentale pot necesita medicație. Cu toate acestea, medicamentele pot avea efecte secundare negative, inclusiv somnolență și depresie, și pot afecta în plus memoria. Prin urmare, dacă este posibil, merită să se gestioneze măsuri non-medicamentoase și îngrijiri suplimentare. Este important să sprijiniți pacientul pentru a-și menține abilitățile cât mai mult timp posibil. Acest lucru este deosebit de important în ceea ce privește abilitățile delicate sau elementare (folosirea toaletei, spălarea și hrănirea).

Persoanele care se ocupă de îngrijire trebuie să încerce să minimizeze orice modificare a mediului sau a vieții cotidiene a pacientului. Dacă trebuie să faceți modificări în procedură, ar trebui ca acestea să se facă treptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *