Alimente bogate în vitamina E

Vitaminele joacă un rol crucial în menținerea sănătății umane. Una dintre cele mai necesare și benefice pentru om este vitamina E, reprezentată de tocoferoli și tocotrienoli. Principalele surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale, dar există alte alimente care ar trebui să fie incluse în mod regulat în dieta, pentru a preveni hipovitaminoza.

Rolul vitaminei E la oameni

Primele cercetari care implică această vitamină au arătat că acestea joacă un rol important în menținerea funcției reproductive și pot îmbunătăți creșterea și dezvoltarea nou-născuților prematuri. Studiile ulterioare au confirmat faptul că tocoferolii și tocotrienolii protejează membranele celulare de deteriorarea oxidativă și demonstrează nu numai acțiunea antioxidantă, ci și acțiunea antihipoxantă, economisind consumul de oxigen de către celule. Tocotrienolii se caracterizează printr-un efect neuroprotector, avand capacitatea de a acționa ca măsură preventivă pentru cancer.

Tocoferolii sunt necesari pentru ca organismul să sintetizeze colagenul în oase și țesutul subcutanat, proteinele musculare, suprafețele mucoase și ficatul, diverse enzime și hormoni. Aceste vitamine sunt imunomodulatoare eficiente care întăresc apararea organismului. În ciuda abundenței alimentelor din țară și din lume, hipovitaminoza nu este chiar asa rară, în special în rândul cetățenilor care sunt în contact cu substanțe chimice toxice și cu radionuclizi. O creștere in permeabilitatea membranelor celulare poate avea o mare varietate de consecințe negative, de la infertilitate la înmuierea cerebelului.

Dar situația inversă, asociată cu consumul semnificativ și pe termen lung de vitamina E este nedorită pentru organism. Acest lucru se datorează creșterii tensiunii arteriale, hipertrigliceridemiei, afecțiunilor toxice la nivelul ficatului, rinichilor etc. Prin urmare, nu este necesar, fără o nevoie specială, să se ia medicamente și suplimente alimentare îmbogățite cu tocoferoli și tocotrienoli. În studiile recente, s-a constatat că administrarea unor astfel de medicamente conduce la osteoporoză și este asociată cu creșterea mortalității. Decizia privind necesitatea unui aport suplimentar de vitamina E ar trebui luată numai de către medic și pacientul trebuie să se asigure că alimentele bogate în această vitamină sunt prezente în dieta sa.

Uleiurile vegetale sunt o sursa buna de vitamina E

Vitamina E se referă la vitaminele solubile în grăsimi care intră în organism împreună cu uleiurile vegetale. Una dintre cele mai bune surse ale acestui nutrient este uleiul din germeni de grâu. Acesta concentrează cantitatea maximă de nutrienți și substanțe biologic active cu proprietăți antioxidante care protejează enzimele de efectele dăunătoare ale oxidării.

Oamenii ar trebui să aiba in dieta în mod regulat ulei din semințe de in, de măsline, porumb, floarea-soarelui, susan și să înlocuiască grăsimile animale cu acestea. Cu ajutorul lor, puteți duce la niveluri normale colesterolul și greutatea corporală, pentru a minimiza riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet. Uleiul din floarea soarelui, rămâne lider în conținutul de tocoferol.

Verdeturile sunt alimente valoroase

Cele mai diferite verdeturi, precum salata, patrunjelul, radacinile legumelor, ceapa, rubarba, castraveti, spanac, etc. sunt foarte bogate in vitamina E. Verdeturile si alte ierburi diverse au un efect benefic complex asupra intregului corp, imbunatatind digestia si metabolismul, funcția hematopoietica și normalizarea echilibrului acido-bazic. Frunzele de salata sunt un depozit de substanțe utile și nutritive, de macro și microelemente, fibre dietetice, compuși alcaloizi etc. Pătrunjelul este un produs alimentar care, pe lângă vitamina E, conține o cantitate mare de acid ascorbic.

Potrivit oftalmologilor, spanacul este capabil să aducă un mare beneficiu organelor de viziune, iar măcrișul va asigura nevoile organismului de calciu, tanini și fier. Persoanele ar trebui să includă în mod mai activ verdeata în dieta lor, deoarece este bogată în fibre, ceea ce îmbunătățește digestia și motilitatea intestinală.

Nucile si semintele, o parte constanta din dieta de zi cu zi

Printre alimente bogate în vitamina E, se numara si nucile și semințele. Acestea sunt un furnizor important de proteine, vitamine, minerale, acizi grași, antioxidanți, flavonoide, lecitină. Aceste alimente sunt consumate în mod activ în cea mai mare parte pentru plăcerea gastronomică, dar nucile sunt capabile de mai mult.

Ele ajuta in lupta impotriva constipatiei si a aritmiei, actioneaza ca o sursa excelenta de seleniu si, de fapt, acest mineral actioneaza ca un sinergist al vitaminei E, adica imbunatateste absorbtia acestuia. Alunele sunt liderul în conținutul de acid folic, care este esențial pentru dezvoltarea normală a fătului la femeile gravide. Iar primul loc onorabil în conținutul de tocoferoli și tocotrienoli este ocupat de migdale, a căror utilizare favorizează pielea, unghiile și părul. Acestea conțin, de asemenea, alte vitamine, precum K, grupa B, etc. Printre semințe, care sunt surse de vitamina E, se numara semințele de floarea-soarelui.

Ce altceva poate oferi vitamina E?

Există multe alte alimente care sunt mai mult sau mai puțin capabile să răspundă nevoilor organismului pentru un astfel de nutrient important. Printre acestea sunt numeroase cereale, precum mazăre, hrișcă, fasole, grâu etc. Este necesar să le includeți în mod regulat în dietă. Produsele lactate și carnea sunt mai puțin capabile să contribuie la acest proces important, dar în rândul fructelor și legumelor există destul de puține dintre acestea care ar putea sa compenseze deficiența vitaminei E în organism.

Printre acestea se numără numeroase tipuri de varză, mazăre verde, sparanghel, afine, prune, trandafir sălbatic etc. În general, o dietă rațională și echilibrată va fi principalul mijloc de prevenire a deficienței vitaminei E și va contribui la menținerea sănătății și bunăstării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *