Cauze neobișnuite de infertilitate – cum să vă îmbunătățiți sănătatea

Una dintre problemele serioase ale medicinii moderne este infertilitatea. Multe cupluri care sunt sănătoase și tinere în exterior, încearca fără succes să conceapă un copil. Adesea, medicii sunt primii care elimină cele mai evidente probleme de sănătate, precum infecții, malformații, consecințe ale rănilor, prezența endometriozei sau a altor patologii ale unei femei, tulburări hormonale. Dar împreună cu aceștia, cercetătorii identifică și alți factori, cum ar fi, de exemplu, o alimentație necorespunzătoare otrăvirea cronică, deteriorarea sistemului nervos și a organelor de reproducere. Un rol semnificativ îl are eșecul bioritmurilor, ducând la desincronoză, care afectează funcțiile reproductive.

Produse periculoase și otrăviri cronice cu mercur

Unele studii au arătat efectul otrăvirii cronice cu metale grele, în special cu mercurul, în geneza infertilității. Peștele și fructele de mare sunt feluri de mâncare in care poate sa apara otravirea cu mercu. În 2002, Jurnalul Britanic de Obstetrică și Ginecologie a publicat un studiu care a arătat că în rândul unui grup de 150 de cupluri infertile, mai mult de o treime dintre bărbați aveau concentrații anormal de mari de mercur în sânge, în timp ce 23% dintre femei au suferit de asemenea modificări similare. Acumularea de metale grele provoacă otrăvirea cronică a organismului.

Studiul a fost realizat în Hong Kong, unde consumul de fructe de mare din apele poluate este destul de comun. Peștele poate fi consumat moderat și are beneficii pentru sănătate, inclusiv o cantitate suficientă de omega-acizi. Dar pentru prevenirea otrăvirii cu mercur, experții sfătuiesc femeile să evite peștii care stochează în mod activ un compus periculos. Este important să știm că peștele consumat o dată pe săptămână nu provoacă o astfel de otrăvire.

Atenție deosebită la nutriție

Dacă peștele de mare poate fi periculos, atunci ce fel de hrană trebuie să consume bărbații și femeile pentru a preveni infertilitatea? Specialiștii în medicina de reproducere sugerează trecerea la o dietă care conține o cantitate mare de legume, carne proaspătă, lapte, leguminoase, ouă prelucrate termic, fructe, nuci și cereale integrale fără gluten.

În SUA, chiar a fost dezvoltat un sistem separat de energie, numit dieta fertilității. Numeroase studii au arătat că produsele care cresc fertilitatea femeilor sunt proteinele ​​vegetale, cum ar fi fasolea, mazărea și nucile. Este necesar fier suplimentar din plante precum spanac, roșii și sfecla, uleiuri vegetale nesaturate din semințe și pești, cum ar fi somonul și sardinele, laptele integral și alimentele bogate în carbohidrați, cerealele integrale și fructele. În dieta trebuie evitate băuturi zaharoase și produsele cu îndulcitori artificiali.

Problemele femeilor: endometrioza și nu numai

Endometrioza este considerată una dintre problemele care provoacă infertilitatea unei femei. Aceasta este o patologie în care celulele, care sunt de obicei localizate în interiorul uterului, formând stratul mucus, apar în afara organului. Endometrioza poate afecta tuburile, suprafața ovarelor, peritoneul. Durerea este cel mai frecvent simptom, indiferent dacă este menstruație dureroasă, durere după actul sexual, durere pelvină sau durere asociată motilității intestinale. Mii de femei din țara noastră suferă de endometrioză și, de obicei, simt simptome neplăcute, au infertilitate pe tot parcursul timpului până când se face un diagnostic corect. Potrivit Endometriosis Foundation of America, aceasta este una dintre cele trei cauze principale ale infertilității. Dacă o femeie suferă de această patologie, este necesara diagnosticarea și trata endometriozei cat mai repede. Intervenția radicală, cum ar fi excizia chirurgicală și cauterizarea leziunilor, pot contribui la infertilitate, deoarece acestea pot duce la deteriorarea rezervelor ovariene și la formarea aderențelor.

Probleme de desincronoză în geneza infertilității

Există factori care provoacă infertilitate, pe care cuplurile nu i-ar fi putut imagina niciodată. Starea de sănătate a corpului este foarte puternic influențată de ritmurile biologice și alternanța zilei și a nopții. S-a demonstrat că deseori piloții de zbor internațional, însoțitorii de zbor feminin și lucrătorii care efectuează schimburi de noapte, cum ar fi asistenții medicali și medicii, au probleme cu fertilitatea și menstruația, deoarece acestea nu își sincronizează ritmul personal cu ciclul luminii externe.

Un studiu de laborator al șoarecilor de sex feminin, publicat în numărul din luna mai a Plos One, a arătat o relație între tulburările ceasului circadian, mecanismul intern de schimbare a zilei și a nopții, sarcină și infertilitate. La șoarecii de control, cei care au avut o schimbare normală a zilei și a nopții, tipic pentru habitat, la 90% din împerechere, sarcina a avut succes. La șoareci forțați la șase ore de activitate suplimentară pe timp de noapte, numai 22% dintre femei au rămas însărcinate. Desincronoza poate provoca infertilitate, probleme cu fertilizarea, implantarea sau sarcina timpurie.

Cum se reduc efectele negative asupra sănătății?

Cunoscând toate posibilele efecte negative asupra sănătății reproductive, este important să luăm măsuri pentru a elimina toți factorii de risc posibili. Trebuie să întrerupeți fumatul, să gestionați stresul, să aveti o dietă sănătoasă, inclusiv pentru a controla greutatea. Îmbunătățirea sănătății este ajutata de un stil de viață activ și un somn zilnic de la șapte la opt ore.

Femeile ar trebui să ia 400 micrograme de acid folic pe zi. Bărbații în perioada de concepție ar trebui să se abțină de la saune și băi calde, care cresc temperatura testiculului și pot duce la disfuncții ale epiteliului spermatogen. Abuzul de medicamente și medicamente psihotrope poate reduce numărul de spermatozoizi prin inhibarea stimulilor hormonali. Unele boli cu transmitere sexuală pot duce la infertilitate. Medicii spun că mai mult de 90% dintre cuplurile care efectuează tratamentul infertilității, ating în cele din urmă succesul, îmbunătățind sănătatea și dând naștere copilului. Dar 50% dintre pacienții care suferă de infertilitate se tem să caute ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *