Cine este mai inteligent, câinele sau pisica?

Stim cu totii ca este o lupta crancena si de lunga durata intre iubitorii de caini si iubitorii de pisici, fiecare simpatizand cu rasa pe care o detin in defavoarea celeilalte. Pornind de la acest razboi, s-au ajuns la tot felul de discutii. Care animal este mai iubitor, care se adapteaza mai usor cu o noua famile, iar mai nou, ce animal este mai destept. Cainele sau pisica?

Raspunsul este unul bazat pe niste cercetari abundente. Se pare ca, cu toate ca iti mesteca pantofii si toate cablurile din casa, face pipi pe covor sau poate sa-ti manance tot din farfurie daca intorci capul, cainii sunt cu mult mai inteligenti decat pisicile. Bineinteles, acum vor sarii posesorii de pisici in sus, insa purul adevar acesta este. Studiile au la baza verificarea numarului de neuroni corticali ai animalelor. Care sunt rezultatele? Se pare ca felinele au un numar semnificativ mai mic de astfel de neuroni fata de caini, ceea ce le situeaza pe locul imediat la inteligenta dupa caini, ceea ce nu este neaparat un lucru rau.

Din cercetarile actuale, se pare ca pisicile au aproximativ 250 de milioane de neuroni, pe cand, cainii, aproximativ 530 de milioane, iar daca stam sa facem o comparatie, cainii stau chiar foarte bine. Pentru a ne da seama ce inseamna mai exact aceste numere, putem sa ne gandim la noi, oamenii, care avem aproximativ 16 miliarde de neuroni corticali.

Citeste si: Cum Să Înlături Anxietatea Câinelui Tău

Cercetatorii cred ca numarul de neuroni pe care ii are un animal il poate determina sa aiba niste stari mentale mai complexe, sa aiba capacitatea de a anticipa anumite lucruri care se vor intampla in jurul lui, dar, ce este cel mai important, invata mai bine din experientele anterioare.

Odata ce stim aceste lucruri, ne putem da seama foarte usor de ce cainii sunt mai usor de dresat decat pisicile. Pracitc, datorita numarului de neuroni superiori pisicilor, cainii au capacitatea biologica de a invata mai multe lucruri, de a invata anumite gesturi si a face niste lucruri mai complexe decat pisicile.

Deci, in concluzie, cainii sunt mai inteligenti decat pisicile, insa nu trebuie sa ne lasam pacaliti doar de acest aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *