Descoperă orașul abandonat Craco, Italia

Craco este un oraș medieval din Italia complet abandonat și pustiu. Situat în inima regiunii Basilicata din Italia, în regiunea Matera, orășelul Craco supraviețuiește în mod fantomatic cocoțat pe o stâncă. Singularitatea acestui oraș medieval constă în faptul că este complet pustiu, golit de populație încă de la începutul anilor 70.

Cu toate acestea, geografia sa, toponimia și arhitectura continuă să suscite interesul curioșilor care sosesc în regiune în număr mare an de an pentru a admira aceste ziduri goale. Însă ce are Craco atât de interesant și atrăgător? De ce acest oraș cocoțat pe o stâncă, la peste 400 metri altitudine a rămas până în ziua de azi o destinație misterioasă și fascinantă?

Orașul Craco a fost fondat în secolul 8 era noastră. Pe vremuri, Craco era considerat un bastion important deoarece reprezenta tot ceea ce epoca medievală era capabilă să producă în termeni de apărare și protecție. Situat la înălțime, greu de accesat, orașul era considerat de necucerit de dușmani. În Evul Mediu, Craco era farul Italiei de Sud. Odată cu trecerea timpului, Craco a devenit rapid un centru strategic militar. În secolul 15, orașul adăpostea numai puțin de patru palate.

La sfârșitul secolului 19, orașul număra 2000 de locuitori însă în 1963, în urma mai multor alunecări de teren și din cauza condițiilor agricole dificile, orașul începe să se golească treptat, locuitorii evacuând valea și satele vecine.

În zilele noastre, Craco este un oraș fascinant datorită arhitecturii sale și monumentelor sale. Turiștii au posibilitatea să viziteze biserica principală cunoscută sub numele de Chiesa Madre San Nicola edificată în secolul 14 și numeroase alte monumente. Această biserică contribuie la sporirea laturii misterioase a orașului deoarece adăpostește artefacte religioase precum corpul mumificat al unui sfânt, San Vincenzo.

Surprinzător este faptul că orașul a rămas intact în ciuda faptului că a fost golit de populație. Craco a atras o mulțime de regizori precum Mel Gibson pentru filmarea celebrului Passion of Christ.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?