Poluarea afectează beneficiile mersului pe jos

Cu toate ca pare atat de simplu, mersul pe jos este foarte benefic pentru organismul nostru iar doar facand acest simplu exercitiu aducem imbunatatiri semnificative in viata noastra. Cercetarile au aratat faptul ca mersul pe jos ne poate extinde speranta de viata, ne imbunatateste sanatatea inimii, dar ne ajuta si cu scaderea tensiunii arteriale si ne face sa avem o dispozitie mai buna.

Pare totul frumos, insa, un nou studiu realizat recent, a demonstrat faptul ca din cauza poluarii, in marile orase, mersul pe jos nu mai este la fel de sanatos, ba din contra, mai multe beneficii sunt pur si simplu anulate.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 119 persone cu varste de peste 60 de ani. Cercetatorii au fost foarte atenti atunci cand au facut recrutarile, iar ei au selectat 40 de persoane sanatoase, 40 de persoane care se lupta cu o boala pulmonara, iar inca 39 de persoane care au avut o boala cardiaca, cauzata de ingustarea arterelor.

Unele persoane au trebuit sa mearga pe cele mai aglomerate strazi din Londra, acolo unde este un trafic intens, iar autobuzele si masinile polueaza foarte mult, pe cand celelalte persoane se plimbau aceeasi perioada de timp printr-un parc. Dupa 3 saptamani, grupurile au schimbat rutele intre ei. Cercetatorii au examinat dupa fiecare plimbare pacientii, au monitorizat capacitatea pulmonara, respiratia, tusea, rigiditatea arteriala si tensiunea arteriala.

Practic, dupua ce s-au plimbat prin parc, oamenii sanatosi s-au simtit mult mai bine, vazandu-se imbunatatiri atunci cand vine vorba de capacitatea pulmonara. Insa, dupa ce au facut acelasi traseu pe strazile aglomerate ale Londrei, s-au sesizat niste imbunatatiri cu adevarat modeste, ba mai mult, s-a descoperit o agravare a rigiditatii arteriale. Practic, s-a demonstrat fapul ca si caitatea aerului este importanta pentru sanatatea noastra poate la fel de mult precum exercitiile fizice.

Asa ca, daca practicati mult mersul pe jos prin oras, cel mai bine ar fi sa schimbati ruta, sa nu mai mergeti pe marginea marilor bulevarde, ci mai degraba sa cautati niste stradute mai putin aglomerate, sau, de ce nu, sa va petreceti mai mult timp prin parc, acolo aerul este cu siguranta mai putin poluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *